De analytisch chemicus houdt zich voornamelijk bezig met de
vraag:
Voldoen voedsel, drinkwater, geneesmiddelen en andere producten aan de gestelde
kwaliteitseisen?
En voor onbekende monsters of produkten geldt: welke stoffen zijn aanwezig
en in welke hoeveelheid?
De analytische chemie kent een enorme verscheidenheid van methoden en technieken.
Veel van die technieken zijn geautomatiseerd. De gegevens worden vaak verwerkt
m.b.v. computers. Je moet dan niet alleen enig begrip hebben van de manier
waarop de computers die gegevens verwerken, maar ook hoe je die gegevens moet
interpreteren (chemometrie). Soms gaat er iets verkeerd en zijn er onverwachte
resultaten. Je moet dan in staat zijn om zelfstandig de problemen op te lossen
(trouble shooting). Analytisch-chemische laboratoria hebben vaak een ondersteunende
functie voor andere laboratoria.
Enige voorbeelden op het gebied van de verbetering van de kwaliteit van produkten:
De belangrijkste gereedschappen van de moderne analytische chemie zijn instrumentele
analysemethoden.
We hebben instrumenten nodig voor analytische metingen omdat onze visuele
vaardigheden niet scherpzinnig genoeg zijn om kwantitatieve informatie over
een bepaalde stof te verschaffen.
Bijvoorbeeld, veel stoffen kunnen worden geanalyseerd op basis van de hoeveelheid
kleur die ze produceren, wat weer afhankelijk is van de hoeveelheid licht
die ze absorberen bij een specifieke golflengte.
Hoewel we in staat zijn om, op basis van verschillen in kleurintensiteit,
te bepalen dat er in het ene reactievaatje meer kleurstof zit dan in een ander,
kunnen we geen getal toekennen aan deze vergelijking. Instrumentele methoden
kunnen dit wel, omdat ze de hoeveelheid licht kunnen omzetten in een elektrisch
signaal wat gerelateerd is aan de te onderzoeken stof.
Instrumentele methoden zijn dus heel bruikbaar omdat ze chemische en fysische
informatie kunnen omzetten in elektrische informatie, die accuraat en precies
kan worden gemeten. Instrumentele technieken die in de analytische chemie
worden gebruikt zijn o.a. spectroscopie, spectrofotometrie, chromatografie,
elektroferese en elektrochemie.