Forensisch laboratorium

Politie en openbaar ministerie roepen bij hun onderzoeken regelmatig de hulp in van het forensisch laboratorium. In zo'n laboratorium worden overledenen met technische en (natuur)wetenschappelijke middelen ontleed en geanalyseerd, om de ware toedracht van een mogelijk delict te achterhalen. Elke afzonderlijke aanwijzing kan een stukje van de oplossing met zich meedragen, tezamen vormen zij de puzzel van de waarheid.

Door de nieuwe DNA technologie heeft het gerechtelijk (forensisch) onderzoek van geweldsmisdrijven de afgelopen tien jaar een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt. Met behulp van de DNA vermeerderingstechniek (PCR) is het mogelijk geworden van miniem kleine hoeveelheden biologisch sporen materiaal een DNA-profiel te bepalen. Door vergelijking van DNA-profielen van biologische sporen aangetroffen na een misdrijf, met DNA-profielen van verdachten en slachtoffers kan een uitspraak gedaan worden over de herkomst van de sporen en een bijdrage geleverd worden aan de oplossing van een misdrijf.

Eén van de instellingen waar forensisch onderzoek wordt gedaan is het Nederlands Forensisch Instituut. Het NFI is een onafhankelijk overheidsinstituut voor kwalitatief hoogstaand forensisch onderzoek ten behoeve van de partners in de strafrechtsketen (Politie, Openbaar Ministerie, Rechterlijke Macht), en is in 1999 ontstaan uit een fusie tussen het Gerechtelijk Laboratorium en het Laboratorium voor Gerechtelijke Pathologie. Het is een buitendienst van het Directoraat Generaal Rechtshandhaving van het ministerie van Justitie en gevestigd te Rijswijk.

In Nederland overlijden 130.000 tot 140.000 mensen per jaar. In 5.000 tot 6.000 van deze gevallen wordt het overlijden als niet-natuurlijk geregistreerd. Een niet-natuurlijke dood door bijvoorbeeld ongeval of misdrijf. In deze gevallen kán er sprake zijn van schuld of opzet. Er wordt een onderzoek ingesteld door de gemeentelijke lijkschouwer en al of niet door de politie. Op basis van de onderzoeksresultaten beslist de officier van justitie of een gerechtelijke sectie nodig is. Het NFI voert in opdracht van de officier van justitie deze secties uit.


Maar gerechtelijke secties is niet de enige taak van het NFI.


Vingerafdruk 'Van wie zijn de bloedsporen afkomstig? Uit welk vuurwapen komt deze kogel? Is er met deze betaalcheque geknoeid of niet? Wie heeft de auto bestuurd die is doorgereden na een ongeval?'
Door middel van technisch en (natuur)wetenschappelijk onderzoek zoekt het laboratorium - op aanvraag van de zittende magistratuur, het Openbaar Ministerie en de politie - naar de ware toedracht van mogelijke delicten. Het laboratorium onderscheidt negentien deskundigheidsgebieden, zoals bijvoorbeeld Wapens en Munitie, Explosieven, Serologie/DNA, Haren en Textiel, Verdovende Middelen, Verkeersongevallen, Algemene Chemie en Computeronderzoek.

Bron: Nederlands Forensisch Instituut

Valid HTML 4.01!